Termékek Menü

Mi a felfázás?

Dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász felhívta a figyelmünket arra, hogy nem csak hidegben, de a nyári időszakban – főként a rövid szoknyák miatt – is fel lehet fázni, nem is akárhogy. A felfázás inkább a nőket érinti, és nagyon gyakori betegség. Kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár. A hólyaghurutot a köznyelvben felfázásnak is hívják, mely elnevezés csak részben helytálló. Valóban okozhatja a hideg és az alulról történő megfázás, de kiválthatják bakteriális fertőzések is. 

Mi okozza a panaszokat?

Mind a két esetben a hólyag nyálkahártyájának gyulladása okozza a panaszokat. Miután a húgycső külső nyílása közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így a vastagbélben található kórokozók nagyon könnyen átjuthatnak. A hüvely nyílása is közel van a húgycsőhöz, így a hüvely flórájának megváltozása miatt megtelepedett baktériumokis komoly veszélyforrást jelenthetnek. A személyes higiénia is szerepet játszik a betegség előfordulásában. Azok a nők, akik például székelés után rossz irányban törlik meg végbélnyílásukat, gyakrabban szenvednek felfázástól, mint azok, akik helyesen, hátrafelé – tehát lentről felfelé – teszik.

Tünetei a szokottnál jóval gyakoribb vizelési inger, a vizelet csípős, szagos, sötét színű, a vizelés fájdalommal jár a húgyhólyagban, a fájdalom a kismedencében vagy az egész alhasban. Szó szerinti felfázásod pedig lehet attól, hogy mezítláb mászkálsz otthon, vagy nem elég vastag a cipőd talpa, de uszodában a vizes fürdőruha is okozhatja. „Az tudni kell, hogy nem csak a téli hidegben, hanem nyáron a miniszoknya és a hűtőpultok miatt sokkal gyakoribb a húgyhólyaggyulladás.” – figyelmeztet Szőczei doktornő.

Hordhatod ilyen diszkréten, mintha csak egy deréköv lenne.

 

Védekezz a hideg ellen

Régebben az emberek sálat kötöttek a derekukra, aminél ma már van kényelmesebb megoldás is, a derékmelegítő. Előnye, hogy praktikus, nincs rajta cipzár, ezért kényelmes, ráadásul színes is, tehát kombinálni tudod a ruhatárad egyéb darabjaival. És ami a legfontosabb, hogy melegen tart, így segít megelőzni a felfázást. „Tavaly óta van EASY verziója a derékmelegítőnek, akik légkondicionált irodahelyiségben dolgoznak, vagy hajlamosaak nyáron is felfázni, azoknak ideális megoldás nyárra is”.

Ez egy nagyon jó minőségű, stretch pamut anyagból készült ruhadarab, ami pont ott szigeteli a derekat, ahol szükség van rá. Védi a vesét, a hát alsó részét és persze a női nemi szerveket. Ez egy olyan ruhadarab, amit akkor kezdesz el igazán értékelni, amikor elkezded hordani, mert tényleg kényelmes viselet.

Manapság a legnagyobb gond a megelőzés terén a nagyon elterjedt csípőnadrágok. Már a gyerekek is ilyen nadrágokat hordanak. Ha lehajolnak, leülnek kilóg a derekuk, ezért gyermek méretben is kaphatóak derékmelegítők.

Forrás: Reggeli Napidoktor

 

Védekezz a felfázás ellen derékmelegítővel !